BICARA KATA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Syukur Alhamdulillah dengan limpah kurniaNya, saya dapat berkongsi sedikit pengetahuan berkaitan kejuruteraan kimpalan. Matlamatnya adalah untuk memupuk minat dan kecenderungan anak-anak pelajar di Kolej Vokasional, SMT/V, Politeknik, Kolej Komuniti, Institut Latihan kemahiran dan pelajar universiti menjadikan bidang kejuruteraan kimpalan sebagai profesion dimasa hadapan. Saya mengambil inisiatif ini memandangkan kesukaran mendapat bahan rujukan berkaitan kejuruteraan kimpalan dalam bahasa Malaysia. Mudahan Sedikit sumbangan ini dapat membantu anda memperoleh pengetahuan, mengetahui dan memahami fakta, konsep/prinsip, terminologi, proses dan prosedur kimpalan. Saya juga mengalu-alukan sumbangan artikel berkaitan serta komen dan ulasan yang membina bagi meningkatkan kualiti artikel yang ditulis di Blog ini.
Terima kasih
chekguzaidi

Monday, September 12, 2011

KIMPALAN ARKA LOGAM BERPERISAI

JENIS MESIN KIMPALAN ARKA


Terdapat empat jenis mesin kimpalan arka 
1.  Mesin kimpalan arka jenis pengubah
2.  Mesin kimpalan arka jenis paduan arus terus (AT) dan arus ulang-alik (AU)
3.  Mesin kimpalan arka jenis jana kuasa panduan enjin
4.  Mesin kimpalan arka jenis janakuasa panduan bermotor elektrik

A.  Mesin kimpalan arka jenis pengubah
Mesin kimpalan arka arus ulang alik mengandungi  pengubah . Arus masuk ke pengubah     dan keluar melalui  kebel elektrod ke benda kerja. Mesin ini bersaiz kecil, murah dan  mudah alih.
Gambar fotoMesin Kimpalan jenis pengubah

B.  Mesin kimpalan arka jenis paduan arus terus (AT) dan arus ulang-alik (AU)
Mesin kimpalan arka jenis paduan arus terus dan arus ulang alik mengandungi pengubahdan penerus. mesin ini membekalkan arus terus dan arus ulang alik. Pemilihan arus dan   kekutuban boleh dilakukan dengan menukarkan  suis pemilihan arus dan kekutuban yang  terdapat bahagian panel mesin
Gambar foto: Mesin kimpalan jenis  paduan
arus terus (AT)  dan arus ulang alik (AU)
C.  Mesin Kimpalan arka jenis jana kuasa panduan enjin
Mesin kimpalan arka jenis jana kuasa panduan enjin memperolehi bekalan elektrik daripada jana kuasa yang digerakkan oleh enjin petrol atau diesel. Arus yang dihasilkan ialah arus terus.  Mesin kimpalan arka jenis ini sesuai digunakan di tempat yang tiada bekalan  elektrik.

Gambar foto: Mesin Kimpalan Arka Panduan enjin
D.  Mesin kimpalan arka jenis jana kuasa panduan motor elektrik.
Mesin kimpalan jenis ini menggunakan bekelan elektrik tiga fasa untuk menggerakkan motor elektrik melalui pemusingan aci.  Aci menggerakkan jana kuasa dan menghasilkan arus   kimpal jenis arus terus.  Mesin kimpalan jenis ini sudah jarang digunakan lagi.

No comments: